Олександр Стефанків: Ми вперше стали чемпіонами практично львівськими хлопцями
23 червня 2016
переглядiв 910

СК «Енергія» досить несподівано для всіх скептиків стала чемпіонами України з футзалу в сезоні 2015-2016 років. Це знаково, адже цьогоріч нашому спортивному клубу виповнюється 15 років. Про ювілейний чемпіонський сезон та плани на найближчий час розмовляємо з президентом СК «Енергія» Олександром Стефанківим.

Давайте почнемо розмову з фінальної серії плей-офф. Напруга та драматизм матчів з «Локомотивом» за звання чемпіона була на дуже високому рівні. Як оцінюєте гру команди у фіналі?

Емоції переповнюють, звичайно. Десь в глибині душі ми вірили, що всяке може трапитись, але тверезо аналізуючи ситуацію розуміли, що виграти фінальну серію буде дуже важко. У фінальній серії   хлопці проявили свої найкращі якості   і, все таки, зуміли довести, що на полі перемагає команда, яка більше цього хоче. «Енергія» в п’ятому матчі була сильнішою і хочеться ще раз подякувати і гравцям, і нашому головному тренеру Максиму Павленку, який зумів налаштувати команду, повірити в себе І ми таки привезли чемпіонський Кубок до Львова.

Приємно, що на вирішальному матчі в Харкові було багато наших вболівальників, приїхали дружини, діти , саме заради них ця перемога і була здобута .

Запитання риторичне, але чи загалом Ви задоволені результатами сезону? Чи виконала команда поставлені перед нею завдання?

Так, адже ми виконали завдання-максимум. Завдання-мінімум було стати другими, ми прогнозували, що саме «Енергія» та «Локомотив» — претенденти на чемпіонство.

Можливо, це і допомогло команді в останніх матчах?

Так, не було цього тягаря, особливо напередодні пятого матчу в Харкові. Адже для «Локомотива» програш - був неприйнятним результатом, адже ми розуміємо, що харківська команда — це основа збірної України, це відповідний підбір гравців, це більш вагоме фінансування. А для нас перед п’ятим матчем цей психологічний тягар був знятий. Якби серія завершилась 0:3 — це би було для нас дуже болюче , а тут ми двічі відігравались в серії. Особливо після прикрих 0:6 на власному полі команда зуміла відновитись і перемогти. Тобто незалежно від результату п’ятого матчу ми могли сказати, що дали бій «Локомотиву». Але справжній характер наші хлопці проявили саме в останньому поєдинку.  

І тут згадується наша історія, коли в сезоні 2010-2011 років ми з «Ураганом» грали фінальні матчі. Ми програли в Івано-Франківську два перші поєдинки у серії до трьох перемог , а у Львові відігрались. Причому четвертий матч розгромили їх 10:3, без варіантів. Але п’ятий домашній матч програли і віддали чемпіонство. Це було величезне розчарування , говорили, що в четвертому матчі ми вичерпали весь запас голів . Як і зараз «Локомотив», забивши шість голів, вони подумали, що справу зроблено , але іншої думки була наша команда.

Які матчі, крім фіналу, були, на Вашу думку, ключовими, які найбільше Вам запам’яталися?

Це перемога над «Локомотивом» у грудні минулого року у Львові. Я тоді після мачу зайшов в роздягальню і сказав, що саме сьогодні народилась справжня боєздатна команда. До цього у матчах з «Локоиотивом» завжди був присутній якийсь бар’єр, відчувалось, що нам десь важко грати з ними на рівних і досягати позитивного результату . Але тоді хлопці зуміли налаштуватись і перемогти в конкретному календарному матчі. Це був перший дзвіночок, що команда загартовується, може перемагати і боротись за найвищі місця. Адже це була перша поразка харківян у чемпіонаті.

Складно було в чвертьфінальних матчах плей-офф з «Ураганом», нашим принциповим суперником. Ця команда на фініші набрала непогану форму, тим більше , що матчі з ними завжди важко проходять. Ми виграли тільки в серії післяматчевих пенальті — удача тоді була на нашій стороні.

В такій ситуації кажуть, що перемагає сильніший…

Так (посміхається). І у фінальних матчах ми це довели.

Згадуються також матчі з Херсоном. Ця команда досить стрімко увійшла у когорту фаворитів, хоча вона була дебютантом чемпіонату. За рахунок відповідного підбору гравців та фінансових можливостях команда також набрала обертів і прагнула вийти у фінал. Тож півфінальні матчі з Херсоном були непрості, третій матч у Херсоні ми виграли у важкій боротьбі, теж в серії пенальті.

Тобто «прохідних» матчів в «Енергії» не було?

Так, висновки були зроблені з минулого сезону, коли ми не надавали особливого значення матчам у регулярному чемпіонаті, а налаштовувались тільки на матчі плей-офф. Тоді це завершилось 0:3 у півфінальній серії з «Локомотивом» . Цього року ми до кожного матчу підходили з бой овим настроєм. На цей сезон задача була поставлена перемагати з перших турів, боротись за найвищі місця протягом всього чемпіонату. Від «Локомотива» ми не відставали, фінішували в регулярному чемпіонаті другими і вже знали, що у плей-офф можемо зустрітись з «Локомотивом» тільки у матчі за «золото». Так що план спрацював (посміхається).

«Енергія» це насамперед команда. Але кого б зі складу Ви б могли виділити, можливо хтось «додав» протягом сезону або приємно здивував?

Протягом сезону у нас був обмежений кадровий потенціал, ми не змогли підібрати достатню кількість кваліфікованих гравців. Тим не менше з тими, які є, ми досягли результату. Треба відзначити дуже успішний сезон нашого голкіпера, Володимира Кардаша, це однозначно кращий воротар чемпіонату. Раніше йому не вистачало стабільності. Він міг видати суперматч, а після цього міг бути провал. А тут він видав весь сезон на стабільно високому рівні. І його заслуга величезна. Адже, як кажуть, у футзалі успішна гра воротаря — це 50% успіху.

Звичайно, це і гра та тренерська робота Павленка. Прекрасний сезон видали брати Грицини, Сергій Коваль — це наші «збірники», лідери команди. Ну і приємно, що наші львівські хлопці, які вже давно з «Енергією» — Федюк, Кузь, Пітуля , Денис, теж переживають другу молодість і довели у найвідповідальніший момент, що вони гідні бути чемпіонами України. Відзначу також і молодих вихованців нашої школи Радевича та Легендзевича, які також внесли свій вклад у загальну перемогу. Загалом переміг весь наш колектив, адже ми одна команда.

Як Ви оцінюєте внесок енергетиків у гру збірної України на Євро-2016, кваліфікації до чемпіонату світу з футзалу?

Я впевнений, що наші хлопці додали родзинку у гру національної команди. Добре, що головний тренер збірної, Косенко, знає наших хлопців, їх можливості, адже він свого часу працював з ними в «Енергії». В результаті брати Грицини, Коваль довели, що вони гравці основи національної команди, їх гра та забиті м’ячі - це суттєвий внесок в загальний результат збірної України.  

Який графік в команди після чемпіонату і які плани «Енергії» на новий сезон?

Чемпіонство вже багато до чого зобов’язує. Наше перше завдання це зберегти той склад команди, що є, друге завдання - доукомплектувати його кваліфікованими гравцями. Адже ми розуміємо, що виступати і в чемпіонаті, і в Кубку УЄФА з обмеженим кадровим ресурсом буде дуже важко.

А щодо графіку, то новий чемпіонат України стартує цього року дуже рано . Це пов’язано з проведенням чемпіонату світу в Колумбії, який стартує вже у вересні . Тож 13 серпня «Енергія» відкриє сезон матчем за Суперкубок. Це, до речі, єдиний трофей, який ми ще не вигравали. Тож є стимул привезти до Львова і Суперкубок. Це буде матч з «Локомотивом» — ми як чемпіони, харків’яни як володарі Кубка України. Після цього буде два тури чемпіонату України, а згодом — місячна пауза . Сподіваємось, що наші хлопці теж потраплять у склад збірної, де будуть захищати честь нашої держави.

А далі в нас вже буде підготовка до матчів Кубка УЄФА. Надіємось, що ми розпочнемо не з кваліфікації, а з основного раунду єврокубків, який буде приходити орієнтовно в другій половині жовтня.

Є шанс, що єврокубкові матчі відбуватимуться у Львові?  

Так, такий шанс є. Європа часто йде назустріч, в свій час львівський «Тайм» вже проводив єврокубкові матчі у Львові, тож такий досвід є. А дома і рідні стіни допомагають, як кажуть.

Цьогоріч «Енергії» виповнюється 15 років. Які заходи плануєте, аби відзначити цю дату?

Тут одразу хочеться згадати, що на п’ятиріччя клубу в нас були срібні нагороди, на десятиріччя теж. І в нас «по графіку» цього року мали бути срібні медалі, а вже наступного — золоті (посміхається). Але сьогодні команда пішла на випередження «графіка» і зробила до ювілею серйозний подарунок

З цього приводу і з нагоди 15-річчя клубу плануємо низку заходів. Серед них сходження на Говерлу з командою, проведення у вересні традиційного міжнародного турніру   Плануємо також підготувати буклет і фільм про 15 річну історію клубу.

Приємно, що саме в 15-річчя клубу успіху досягли практично всі львівські вихованці. Адже одне діло зібрати кращих з України і перемагати, а друга - це зібрати місцевих І довести, що можна ставати чемпіонами і своїми хлопцями.

Виховуєте найближчий резерв власними силами?

Так, хочеться відзначити, що «Енергія» це не лише основна команда. З наступного сезону кожна команда Екстра-ліги повинна мати свою другу команду, яка буде виступати у другій лізі за територіальним принципом. В нас з осені буде «Енергія-2» в цьому турнірі виступати, там будуть вихованці нашої дитячої школи, де футзал культивується вже багато років . Також команда «Львівобленерго» виступатиме на першості міста в одній із ліг Асоціації любительського міні-футболу. Там наші хлопці набиратимуться досвіду і ми будемо бачити наш найближчий резерв.

Крім цього, є збірна команда працівників «Львівобленерго», яка щорічно бере участь в турнірах серед енергопостачальних компаній і минулого року стали бронзовими призерами чемпіонату. А в Одесі у травні проходив чемпіонат серед керівників енергопостачальних компаній, де наша команда також завоювала третє місце. Зараз проходить черговий чемпіонат ПАТ «Львівобленерго», в якому бере участь 24 команди.

Бачимо, що за цей час футзал став пріоритетним видом спорту у нас в компанії і це надихає нас на нові перемоги .