Збірна України на Євро-2018 стартує з перемоги і здобуває путівку у чвертьфінал! (ВІДЕО)
03 лютого 2018
переглядiв 306

Лише на 4-ий ігровий день відбувся дебют збірної України на чемпіонаті Європи з футзалу. Суперник команди Олександра Косенка вже встиг провести одну зустріч, в якій поступився Португалії – 1:4. Тож, для обох збірних матч фактично мав статус плей-офф, і його переможець виходив до чвертьфіналу.

Дещо нервово почали гру українці, припускаючись помилок у нескладних епізодах. Своєчасно на себе взяв гру Шотурма, двічі загострив ситуацію поблизу воріт Тоніци, але м’ячі після ударів Разуванова летіли повз ворота. Як і після пострілу Хамдамова, коли він опинився перед воротам у восьми метрах. У нашого суперника частіше за інших загострював Савіо, і саме його влучний удар з середньої відстані на 5-й хвилині дозволив збірній Румунії вийти вперед.

Тож, вже на початку поєдинку довелося відіграватися, і українці змушені були додавати у швидкості. Упродовж 7-ї хвилини збірна Румунії заробила два фоли, і зі штрафного Журба потужно пробив в обличчя Чомі. За кілька секунд головний тренер румунів Роберт Лупу вперше випустив на майданчик п’ятого польового гравця, і в хаотичній грі Флорін Матей знайшов момент для удару, перекидаючи м’яч через Іваняка, та поцілив у поперечину. Це тільки відтермінувало друге взяття наших воріт – на 11-й хвилині Ігнат скористався неузгодженими діями захисту українців. Одразу після пропущеного м’яча Олександр Косенко взяв тайм-аут.

На меті було заспокоїти гравців та додати впевненості, що все ще можна виправити. Окрім того, наставник українців дещо змінив четвірки, і в першому квартеті став виходити Королишин. Гра більшою частиною йшла на половині румунів, але вони за будь-якої нагоди бігли в контратаки, які доводилося зупиняти порушеннями, і на 17-й хвилині збірна України занесла до свого пасиву 5-ий фол. Знаходячись у складному становищі, наша команда все ж таки провела кілька атак, але брак влучності не дозволяв завантажувати роботою Тоніцу. І все ж, один м’яч наша збірна відіграла. За 35 секунд до сирени поблизу воріт Тоніци був призначений штрафний, і після короткої скидки Королишин чітко поцілив у кут воріт суперника.

Одразу після перерви за участю Королишина був створений небезпечний момент. Тараса збили поблизу штрафного майданчика, він сам же й пробив, але влучив у груди Тоніці. Щоб запротидіяти атакувальній грі збірної України, Роберт Лупу постійно випускав на майданчик Стойку в якості п’ятого гравця. Це створювало небезпеку, і на 25-й хвилині чудово зіграв Іваняк, відбивши спочатку потужний удар Флоріна Матея, а потім і добивання впритул від Стойки.

Лише швидкість могла бути козирем українців, Олександр Косенко швидко робив зміни, на якийсь час разом на майданчику опинилася четвірка гравців «Сокола», і після дальнього удару Педяша та рикошету м’яч залетів у дев’ятку.

У другій половині тайму нашій команді вдалося налагодити контроль м’яча, тож суперник змушений був витрачати сили, граючи у відборі. Коли це вдавалося, Стойка постійно виходив п’ятим. До того ж, на змінах румуни ще й робили великі паузи, щоб дещо відновитися.

І все ж, наша перевага у швидкості була помітною. Кілька небезпечних ударів Тоніца відбив, а потужний постріл Журби на 39-й хвилині прийшовся поруч з кутом воріт.

За 1:13 до фінальної сирени Роберт Лупу знову кинув Стойку на майданчик п’ятим. Румуни обрізалися, і Шотурма з 15-ти метрів поцілив у порожні ворота. Це була перемога! Збірна України у чвертьфіналі!

Румунія – Україна – 2:3 (2:1)

Голи: Савіо, 5, Ігнат, 11 – Королишин, 20, Педяш, 28, Шотурма, 40

Румунія: Тоніца – Ф. Матей, Ігнат, Савіо, Пауло Феррейра – М. Матей, Редуку, Чиреш, Феліпе Олівейра, Стойка, Шоч, Панзару, Чома

Україна: Іваняк – Мик. Грицина, Шотурма, Разуванов, Мих. Грицина – Педяш, Лисенко, Хамдамов, Білоцерківець, Шеремета, Журба, Королишин

Арбітри: Адмір Захович (Словенія), Володимир Кадиков (Росія)

Попередження: Ф. Матей, 27, Чома, 30, Панзару, 34 – Іваняк, 9, Білоцерківець, 17, Королишин, 22, Хамдамов, 36

Прес-служба Асоціації футзалу України