Валерій Легчанов: Ми використовуємо сильні сторони кожного гравця
15 жовтня 2019
переглядiв 364

Головний тренер ФК "Енергія" Валерій Легчанов прокоментував futsalua.org перемогу енергетиків у поєдинку з одеським "Епіцентром К Авангард".

– На початку матчу ваш високий пресинг «Епіцентр К Авангард» проходив закидами за спину.

– Так. Всі один одного розбирають і з перших хвилин дивляться як ви граєте. Тому перші зміни йдуть на те, щоб зрозуміти гру, а вже потім перебудуватися і міняти гру. Вже розумієш наскільки ефективний перший гравець на м’ячі і скільки він дає варіантів, і як мають діяти три інші гравці. Тому виходило, що коли перший не встигав, то м’ячі летіли за «комірець». Нам ще не вистачає синхронності. Епізодично було не погано, але ще треба розуміння. Тут грає роль не фізична готовність, а розуміння коли і як рухатися, відчуття партнера.
 
– Сьогодні було дуже багато обрізок.

– Є багато дрібних передач і дріботіння – через те і обрізки. Це все залежить від розуміння гри. Також велика роль досвідчених і психології, якщо вони менше помиляються, то й молоді не так хвилюються. А у нас Струк на рівному місці придумав епізод, потім Танський і це передається на молодих. Відчувається нерв.
 
– У вас одна четвірка дуже досвідчена, а інша навпаки. Чому так і чому не змішаєте гравців?

– Я цим займався на передсезонних турнірах, шукав, переставляв. А потім ми дуже невдало стартували у матчі з Житомиром. Якраз четвірки були в перемішку. Ми ще в пошуку. Це не означає, що в таких складах вони будуть грати й надалі. Будемо виставляти відповідно до суперника і хочеться, щоб молоді пошвидше підтягувались до досвідчених. Є ще питання до організації другої четвірки. Тут не те, що не все вдається, а в першу чергу є великий дисбаланс психології. Всі дуже переживають за результат, але дуже багато сумбуру. Іноді є хороші моменти, але хочеться навпаки – мало сумбуру і більше хороших моментів, особливо виконання і розуміння.
 
– З новачків Володимир Буньо найкраще адаптується?

– Ми використовуємо сильні сторони кожного гравця. Він додав нам атлетизму, м’язів, як в атаці, так і в захисті. Наразі він найшвидше прогресує, але не за горами і прогрес інших гравців, навіть молоді. Мене приємно вразив Квасній. Головне, що він не в «запарі» – в 17 років у нього немає хвилювання. Тут дехто вже 2-3 сезони зіграв і переживає – у них більше сумбуру, ніж у нього. Ми будемо більше довіряти тим людям, які психологічно готові, бо тренування – це одна справа, але під час гри вони «випадають» і не показують свій рівень.   
 
– Як оціните дії суддівської бригади?

– Не хочу обговорювати суддівство, але хочу їм побажати, щоб частіше дивилися Лігу чемпіонів і тоді не буде претензій у жодної з команд. В першому таймі була не виправдана помилка в бік Одеси і навпаки у другому таймі в нашу сторону. Хочеться, щоб перший і шостий фол були однаковими, а так вони емоцію не в той напрямок спрямовують.
 
– Другий матч поспіль грає Войтович, а не Пітуля. Чому?

– Так було заплановано, щоб на початку воротарі зіграли по два матчі і вкотилися в сезон. Зараз вже будемо дивитись кого випускати відносно суперників. Я їхніми діями в більшій мірі задоволений.
 
– Сьогодні у Войтовича було багато не точних передач і поспішних рішень…

– Це відсутність досвіду і нерви. Це все взаємопов’язано. Ми розбираємо такі моменти, але, на жаль, тільки через власні помилки молодь вчиться і досягає потрібного рівня кваліфікації. Це природньо. Хочеться не довго чекати, щоб він вийшов на потрібен рівень холоднокровності і приймав правильні рішення.
 
– Що з Марциняком і Гнатівим?

– У Марциняка рецидив травми задньої поверхні, яку він отримав на турнірі в Білорусії. Невдало зіграв на тренуванні на випаді і тому знову маємо головний біль. Гнатів по ходу матчу отримав пошкодження і ще не відомо, що з ним сталося. Є проблеми, але будемо виходити з положення. У Пелеха був тільки забій, тому в другому таймі він вийшов і з ним все добре.
 
Розмовляв Станіслав Безушко, futsalua.org