Олександр Стефанків: Футзальний потенціал Львівщини використовується не в повній мірі. Мусимо це змінити
22 грудня 2016
переглядiв 1942

Яким буде майбутнє львівського футзалу вирішуватиметься вже цієї суботи — 24 грудня обиратимуть нового керівника Федерації міні-футболу Львівщини. Як один з кандидатів на цю посаду, хочу поділитись з вами своїми думками та баченням розвитку цього виду спорту в нашій області.   

Чому я вирішив балотуватись на посаду Президента ФМФЛ?
За 15 років роботи з «Енергією» наша команда пройшла шлях від аматорського колективу до одного із лідерів українського футзалу. Колекція клубу поповнилась за цей час трьома комплектами золотих  нагород, чотири рази команда здобувала Кубок України, чотири рази ставали срібними  та тричі бронзовими призерами.
А останнє чемпіонське звання ми здобули практично силами львівських вихованців. Це говорить про величезний кадровий потенціал  та перспективи розвитку футзалу на Львівщині.
Але я бачу, що цей потенціал використовується далеко не в повній мірі. Тому для мене це новий виклик — перенести наш системний підхід до роботи, який став ключовим для успіху «Енергії», на всю футзальну господарку Львівщини.

Сьогодні у львівському футзалі — лебідь, рак і щука
Зараз ми бачимо хаос, некерованість, конфлікти у львівському футзалі.  Велика кількість команд під егідою різних організацій  проводять свої чемпіонати і розвиваються на свій страх і ризик.
Регламент проведення змагань у кожного свій, арбітраж — у мірі можливостей , висвітлення матчів — лише на своїх локальних сайтах, взаємодії між собою — жодної.
Автономно і непомітно проходять змагання серед дітей та ветеранів. Про їх проведення, переможців знають тільки самі організатори та зацікавлені особи.

Першочергове завдання —  визначити Абсолютного Чемпіона Львівщини
Насамперед пропоную визначити Абсолютного Чемпіона Львівщини з футзалу, який отримає ексклюзивне право на підвищення у класі і представлення області на всеукраїнських змаганнях.
Для цього слід організувати фінальний етап за участю переможців тих чемпіонатів, які проводяться у Львівській області під егідою Федерації міні-футболу Львівщини, Асоціації любительського міні-футболу Львівщини, товариства «Колос».
Фінал повинен відбутись у чітко визначений термін на найкращих майданчиках із залученням кращих арбітрів і потужною інформаційною підтримкою на інтернет- та телевізійних ресурсах.
За цим же принципом — визначення переможця у стикових матчах — повинні пройти фінали для дітей, студентів, ветеранів.   

Мій рецепт «одужання» львівського футзалу на найближче майбутнє:  
• створити чітку піраміду у проведенні зимових та літніх змагань із перспективою  ширшого залучення  райцентрів Львівщини;
• єдиний і узгоджений між зацікавленими сторонами Регламент проведення змагань;
• єдина база даних учасників змагань, що унеможливить участь одного гравця за декілька команд;
• впровадження системи “play-off” для визначення переможців;
• прозорий і рейтинговий арбітраж;
• висвітлення матчів із залученням коментаторів і представників команд;
• залучення футбольних клубів до проведення змагань у зимове міжсезоння;
• визначення і нагородження кращих гравців, арбітрів, вболівальників, клубів , голів і т.п.;
• проведення  сезонних  турнірів, зважаючи на туристичну привабливість Львова та області.

Запорука успіху — це професіоналізм!
Вірю, що коли до справи одночасно візьмуться професіонали і фанати своєї справи, то результат буде. Футзал підтвердить свій статус одного з найбільш масових, видовищних і цікавих видів спорту.  
У тісній співпраці з Асоціацією футзалу України, Федерацією футболу України місцевими органами влади ми зможемо виявити талановиту молодь і виховати збірників України, гравців професійних клубів. А це — радість уболівальників, залучення дітей до здорового способу життя і глядацький, медійний, фінансовий інтерес до нашого улюбленого виду спорту — футзалу!